Basfärger: Varför så mycket svarta kläder i garderoben?

Vilken färg trivs du bäst i? Så lyder frågan vi ska ställa till våra kunder vid ett stylinguppdrag. Det är ett sätt att förstå lite mer om kundens färgpreferenser, för att lättare kunna föreslå olika färgval till nästa klädköp. Åtta av tio kunder svarar SVART på frågan. Självklart tycker du?

Svart är egentligen inte det bästa valet. Svart är en hård färg och kan lätt göra oss bleka och förstärka rynkor och våra små defekter. Så varför denna popularitet? Vad är hemligheten till vår kärlek för svart som basfärg? Färgen som många stylister kallar för fegfärg eller tråkfärg…. Helt svart klädsel är ju en traditionell sorgmarkering. Och ändå klär vi oss i svart både till begravning och fest. Hur många har inte varit på en större fest och kunnat räkna med att majoriteten av damerna dyker upp klädda i den s.k ”lilla svarta”.

Färgen som många stylister kallar för fegfärg eller tråkfärg….

När jag jobbade som produktchef och reste till den årliga tygmässan, som samlade världens modemänniskor under en vecka i Paris, brukade folk skämtsamt säga ”följ begravningståget” om man inte visste vilket tåg man skulle ta ut till mässan. Alla modemänniskor var givetvis klädda i svart från topp till tå. Så lite nyfiket ville jag förstå hur allt började!

På 1400-talet var svart knappast en färg för adeln. Då gällde starka klara färger i vackra dyrbara tyger. De rika köpmännen och bankirerna i Norra Italien protesterade mot att de inte tilläts att köpa dessa färgrika dyra tyger genom att köpa svarta exklusiva tyger istället. Det blev sedmera ”på modet” och även adeln började på 1600-talet att mer och mer använda svart. Färgen blev en symbol för makt, ärbarhet och temperament. I och med att den svarta tryckfärgen blev bättre och bättre i kvalitén så ökade populariteten.

När kvinnligt mode revolutionerades av Coco Chanel på 20-talet ritade hon den första ”lilla svarta” som publicerades i tidningen Vogue. Hon lär ha sagt. ”en kvinna behöver bara tre saker; en svart klänning, en svart cardigan och vid hennes arm, en man att älska”. Yves Saint Laurent lär ha sagt ”Svart är färgen som är bryggan mellan konst och mode” och modeskaparen Versace formulerade sig så här: ” Svart är essensen av enkelhet och elegans”. Minns du filmen med Audrey Hepbrun ”Breakfast with Tiffany”? Hennes världsberömda ”lilla svarta” designades av Givenchy och blev högsta mode på 60-talet.

” Svart är essensen av enkelhet och elegans”

Själv är jag helt säker på att anledningen till att vi gärna klär oss i denna mytomspunna färg är att vi helt enkelt ser slanka och smala ut i färgen. Och det är dessutom sant! Vårt optiska seende gör att när vi ser oss själva (eller andra) i ett svart klädesplagg upplever vi oss en halv storlek mindre. Och det är inget jag hittar på. Det är ren och skär vetenskap. Det kallas för optisk illusion och det är sånt vi lär oss om i S.M.A.R.T stylingträning. Så fortsätt och köp svart men glöm inte att ladda med accentfärger och accessoarer som glänser av färg.

Njut av sensommaren nu för snart stundar hösten och även om färgpaletten är ganska sober i år så finns det trendiga färgklickar att hitta i butikerna – och glöm inte att använda de accentfärger som passar din personlighet bäst, oavsett vad modetidningarna säger!