Dunavsnittet äntligen här!

 

Många här uppe i det kalla Skandinavien älskar att ha dunjackor, sommar som vinter. Lättviktsjackan anses vara perfekt för kyliga sommarkvällar eftersom de är så tunna och lätt kan packas ner i väskan, medan de lite tjockare och bulliga dunjackorna istället kommer fram på vintern och skyddar oss mot kyla och vind.

 

Att duntillverkningen har skapat många kontroverser är nog de flesta av oss medvetna om. Det finns i dag strikta lagar om hur dunframställning ska gå till och seriösa klädtillverkare följer naturligtvis dessa lagar. Dock är det en etisk fråga för var och en av oss om vi väljer att bära dun eller inte.

Men värmer, det gör det garanterat. För många svenskar har duntäcket, dunvästen eller dunjackan blivit favoriter och för bergsklättrare är sovsäckar med dun nästan en förutsättning för att kunna leva under de extrema väderförhållanden de utsätts för så högt ovanför marken.

 

Här är ett smakprov från avsnittet om dun där vi får träffa Anders Kärrman på Textilsupport som är expert på textil. Hela avsnittet om Dun ligger nu redo för att användas i undervisningen, så bara att sätta igång!