Information till

Skolor

UTBILDNING ANPASSAD TILL ARBETSMARKNADENS BEHOV

S.m.a.r.t. stylingträning är ett nytänkande träningsprogram inom styling för butikspersonal och gymnasieelever. Efter avslutad utbildning och diplom i SMART har ungdomarna stor anställningsbarhet i modebranschen där cirka 60’000 arbetstillfällen finns. I de undersökningar som är gjorda är 80 % av deltagarna i arbete efter avslutad utbildning.

Målet med utbildningen är att ge butikspersonal och elever kunskap och förmåga att välja kläder och färger utifrån varje kunds personliga egenskaper. Vi lär oss också hur vi kommunicerar informationen i kundmötet. Verktyget används av de flesta gymnasieskolor i Sverige som jobbar med stylistutbildningar på hantverkslinjer. Vi hjälper er gärna med skolreferenser.

 

Blivande stylister, frisörer och optiker har alla nytta av utbildningen

Utbildningen riktar sig inte bara till de som har fokus på kläder, utan även till de som har fokus på ansiktet, framför allt frisörer och optiker. Genom att förstå helheten, får även de som har fokus på ansiktet en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

 

Hur kan verktyget hjälpa er?

Smart Stylingträning är ett modernt utbildningsverktyg  utvecklat för modesäljare inom detaljhandeln. Det är utvecklat i samarbete med näringslivet, och i projektgruppen har Åhléns och MQ suttit med för att anpassa utbildningen till marknadens behov. Utbildningen är också kvalitetssäkrad av Svensk Handel kompetensbyrå, och efter avslutad utbildning får varje elev ett diplom som visar att hen gått en diplomerad style advising och modesäljarutbildning.

Idag är det ont om material och kunskap på marknaden att använda för lärprocesser i dessa ämnen, både vad gäller skola och näringsliv. I och med att vi riktar oss mot både näringsliv och gymnasieskola, kan vi leverera en helhetslösning som hela tiden är marknadsrelevant.

 

Struktur och uppbyggnad

SMART Stylingträning är ett e-learningbaserat träningsprogram i tio avsnitt i styling och 10 avsnitt i miljö och textillära. Träningsformen är rolig och effektiv, och eleverna får ett verktyg för att kunna skapa en helhet när det gäller stil, färg och form.

mirjamBakom innehållet står Mirjam Kellermann, som har verkat inom modebranschen i 25 år. Sedan 2004 har hon utbildat medarbetare inom modebranschen i Styling och Personal Shopping med stor framgång. Smart Stylingträning AB är ett registrerat bolag med inriktning att sälja Smart Stylingträning och att utbilda train the trainers och lärare i att använda kursmaterialet och pedagogiken.

Varje avsnitt av träningen kompletteras med en mängd övningar, som eleverna ska göra i butik och klassrum. Avsnitten ger också förslag på kunskapstester. Dessa övningar ökar effektiviteten genom att kombinera teori och praktik, och kunskapen från avsnitten förankras när eleverna får omsätta den i butik eller klassrum. Lärarhandledning och studieförslag finns att tillgå i programmet.

Utbildningen är hela tiden under utveckling och nya avsnitt kommer att läggas in. Den är främst utvecklad för att elever praktiskt ska kunna ta in den information de behöver för att kunna jobba med stil, form och rådgivning i mötet med kunden.

 

Exempel på skolor där Smart Styling används på hantverkslinjerna Stylist och/eller Frisör:

Realgymnasiet i Stockholm, Uppsala, Västerås, Gävle och Lund
Drottning Blanka i Trollhättan, Lund, Göteborg, Halmstad, Falkenberg, Malmö,Kungsbacka,Helsingborg,Borås
Tyresögymnasiet, Stockholm
Nobelgymnasiet, Karlstad
Fyrisskolan,Uppsala
Burgården, Göteborg

Almåsgymnasiet,Borås
St Martinskolan,Stockholm

S.t Eriks gymnasium, Stockholm

Gustavsbergs gymnasium, Gustavsberg
Praktiska, Nykvarn

Praktiska,Göteborg

Praktiska,Luleå

Praktiska,Täby

Praktiska,Ystad

Plusgymnasiet,Gävle
Plusgymnasiet,Karlstad

Plusgymnasiet, Norrköping
Kungsmadsskolan,Växsjö

 Harshka gymnasiet,Västerås

Finnvedsskolan, Värnamo
Ådalsskolan, Kramfors
Carlforska, Västerås

Virginska, Örebro
Skärgårdsgymnsiet, Åkersberga
mm